- Na een week van grote onrust lijkt de beurs weer enigszins gekalmeerd.
- Maar beleggers moeten op hun hoede blijven, stelt beleggingsstrateeg Barry Bannister van financieel adviseur Stifel.
- De problemen voor de Amerikaanse economie stapelen zich op en dat kan de beurs nog verder raken.
- Lees ook: Beursgoeroe Jeremy Grantham erkent dat hij te vroeg was met waarschuwing voor beurscrash, maar ziet ‘m nog steeds komen
Aandelen hebben een aardige comeback gemaakt, na de beurscorrectie van begin vorige week. Het kan dus verleidelijk zijn om weer in te stappen, maar beleggers moeten voorzichtig zijn. Dat stelt beleggingsstrateeg Barry Bannister van de Amerikaanse financieel adviseur Stifel.
Bannister wijst erop dat beleggers nog steeds met het zogenoemde Goudlokje-scenario in hun hoofd zitten. Dat gaat ervan uit dat de inflatie vanzelf afkoelt en dat de Amerikaanse economie een recessie weet te vermijden.
Echter, er is inmiddels een serieuze kans dat de VS wel in een recessie terechtkomt, terwijl het tegelijk niet zeker is dat de inflatie voldoende afkoelt.
Als de economie blijft vertragen en uiteindelijk in een recessie terechtkomt, dreigt er een serieuze terugval op de aandelenmarkt, gaf Bannister dinsdag aan in een interview op tv-zender CNBC.
Bannister is was zomer voorzichtig geweest met aandelen en waarschude eerder dat de beurs kwetsbaar is voor een scherpe terugval vanwege de torenhoge waarderingen aan aandelen.
Hij denkt nog steeds dat er een correctie van 10 procent komt die de S&P 500-500 index tegen oktober terug duwt naar de 5.000 punten. Ook op dat niveau zijn aandelen volgens Bannister nog steeds vrij duur.
Beleggers onderschatten hardnekkige inflatie
De beleggingsstrateeg is vooral beducht voor hardnekkige inflatie als katalysator voor verdere koersdalingen.
De Amerikaanse centrale bank kijkt hierbij mede naar de zogenoemde personal consumption expenditures price index (PCE), als indicator voor de inflatie. Deze index wijkt iets af van de klassieke consumentenprijsindex (CPI).
De Federal Reserve verwacht voor eind dit jaar dat de PCE-index op 2,6 procent ligt en gaat voor de kerninflatie van de PCE-index uit van een cijfer van 2,8 procent. Bannister denkt echter dat dat de PCE-kerninflatie aan eind van het jaar eerder tegen de 3 procent zal liggen, vanwege de aanhoudende prijsstijgingen op de huizenmarkt.
Nu financiële markten een renteverlaging in september zo goed als zeker achten, zal er volgens Bannister tegen 2025 zeker een opleving zijn van de inflatie op de huizenmarkt, waardoor de algemene inflatoire druk toeneemt.
Per saldo betekent dit volgens de beleggingsstrateeg dat de doelstelling van de centrale bank om de inflatie terug te krijgen naar een niveau van 2 procent "een utopie is". Bannister vermoedt dat de inflatie wel eens structureel boven de 2 procent kan blijven de komende jaren.
Op de langere termijn kan dit gepaard gaan met een opleving van de Amerikaanse economie, maar op de korte termijn rekent de beursstrateeg op zwakkere groeicijfers, lagere consumptie en lagere bedrijfsinvesteringen.
"Brokers houden van nature meer van bull-markten, want dan is het makkelijker om te roepen dat je aandelen moet kopen. Maar de markt is van nature manisch-depressief en schommelt van het ene uiterste naar het andere", aldus Bannister.